Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ARTIKLER
» Alle artikler
» Gæsteanmeldere
» Kronikker
» Årets albums

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Gæsteanmelder: Teppop

Klik her for at sende et link til denne artikel til en ven. Printervenlig version Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for artiklerne.
 
Luksus
Den lyse vej
1. apr 2001 [Artikel] Interview med Luksus om deres forsvinden, genopståen og den musik, det hele handler om

Da Luksus i 1997 dukkede op på den danske musikscene med deres drømmende popmusik, der trak på referencer som The Smiths, The Cocteau Twins og Radiohead, skabte de en del opmærksomhed hos folk, der forståeligt nok var godt trætte af tidens danske poprock med dertil hørende slapbas og hængerøv i bukserne. Luksus udgav en enkelt EP og et debutalbum, Repertoire, der måske ikke var ganske helstøbt, men som sine bedste steder lovede meget for Luksus. Og så pludselig forsvandt de.

De holdt simpelthen en ustrategisk, men nødvendig pause. Nu er de tilbage - med en ny optimisme og åbenhed, en god portion erfaringer og et nyt medlem. Rasmus Steffensen mødte Lise Westzynthius (vokal) og Mikael Simpson (guitar/vokal) til en snak om situationen i Luksus lige nu, og om hvad der egentlig er sket siden vi sidst hørte fra dem.

Luksus i hjertet

"Det gik pissegodt!" Glæden og optimismen er til at tage og føle på i Luksus. Dagen inden jeg møder dem, har de givet deres første koncert i 2½ år på Pitstop i Kolding. En koncert, der har indledt den mini-turné, de er draget på - en turné der udover Kolding bringer dem til Århus, Ålborg og København.

- Vi har gået og haft Luksus i hjertet, men har ikke rigtigt udfoldet det, fortæller Lise Westzynthius. Alligevel har vi rykket os meget og har nærmet os Luksus igen. Det er som om vi er kommet så meget videre uden egentlig at have spillet sammen.

For tiden barsler Luksus med nyt materiale, men offentligheden har ikke hørt meget til dem. En enkelt single - "Put mig" - er blevet sluppet; en single, der strøg til tops på P3's uafhængige, lytterbestemte hitliste Det Elektriske Barometer og lå dér de maksimale otte uger. Turnéen er således omgivet af en vis spænding, men er samtidig lidt af en prøvelse for publikum, selvom repertoiret også indeholder et par gamle kendinge. Mikael Simpson forklarer.

- Vi prøver at give publikum en chance ved at spille noget af det gamle, men samtidig vil vi gerne prøve det nye af, og få noget respons på det. Det normale er jo, at man laver en eller anden markedsføringsplan, hvor man holder kortene tæt ind til kroppen, for så at udsende to singler i rap efterfulgt af en plade. Vi gider bare ikke være med i det spil. Det handler jo om musik, ikke? Vi kan godt lide at spille live, og det er også en fordel, at vi kan afprøve, hvad der virker, og hvad der ikke gør, så vi kan nå at ændre i sangene inden indspilning. Da vi spillede i Kolding, kom der folk helt fra Odense for at høre de nye sange inden alle andre. De opfattede det som noget enormt eksklusivt. Ud fra gængs markedsføring gjorde vi egentlig også det værst tænkelige ved at holde pause mellem Repertoire og den kommende plade. Det gjaldt jo bare om at følge den op med noget nyt, men vi havde altså brug for den pause. Tit ligger der jo flere års følelser, frustrationer og glæder i en debutplade. Så bliver den skubbet ud, du får en masse skulderklap og bliver på en måde et andet menneske. Så har jeg bare svært ved at se, hvordan man derfra helt naturligt skal falde ned i et eller andet hul, hvor man kan skrive sange af samme kaliber som dem, der handlede om ens oplevelser de sidste fem år. At skulle skrive materiale af samme dybde og nødvendighed på fem måneder, det kan jeg altså ikke relatere til. Man ender bare et sted, hvor man ikke har noget at sige, og det siger man så, så højt det nu kan blive, slår han fast med en reference til omkvædet i "Put mig". Vi vil hellere sælge 10x300 singler end 100.000 plader og så hedde Tim Christensen.

En samba mod kontrol og angst

Men hvad har de så brugt den pause til, der åbenbart var så nødvendig?

- Jeg tror jeg har prøvet at finde mig selv, siger Mikael Simpson, der befandt sig i en dårlig psykisk tilstand i tomrummet efter Repertoire. - Jeg har bl.a. startet min egen fodboldklub, Lokomotiv Luksus. Det har været sundt med lidt frisk luft efter hele rock-tingen.

Desuden har både Lise Westzynthius og Mikael Simpson fungeret som tourmusikere for Nikolaj Nørlund. For Lise Westzynthius er dette bekendtskab mundet ud i et kunstnerisk samarbejde på Nørlunds netop udsendte album under Rhonda Harris navnet, The Trouble With Rhonda Harris.

- Det var befriende at være på tour med Nikolaj Nørlund, siger hun. I Luksus er vi meget følsomme overfor hinanden og hvordan vi behandler hinandens sange. Det er vores børn. Men efter at have været ude og prøve noget andet, kan vi mødes under mere neutrale betingelser.

- Vi har jo været vant til, at det var os der stod og sagde, hvad vi ville have, også indenbyrdes, supplerer Mikael Simpson. Så det var flippet at have en chef, der bare stod og sagde: "Do it!" Vi har været så vant til den samme omgangsform i Luksus. Det var lidt som at have den samme kæreste gennem lang tid. Det kan være rart at se, hvordan andre mennesker gør det. Da jeg spillede med Nikolaj Nørlund fravalgte jeg meget bevidst den rolle, jeg havde i Luksus. Jeg ville ikke spille el-guitar, men fik i stedet muligheden for at spille akkustisk guitar og mundharmonika. Jeg har også arbejdet sammen med Frithjof (Toksvig, red.) fra Deep Fried Toguma om et mere studiebaseret projekt, hvor vi igen har en særlig måde at kommunikere på. Lise Westsynthius fortsætter:

- Jeg tror Mikael har mistet lidt mere integritet ved at spille under Nikolaj Nørlund. Måske ligger mit tonesprog tættere på Nørlunds. Hans musik harmonerer meget godt med mig.

Det kunne jo forklare, hvorfor netop hun har fortsat samarbejdet med Nikolaj Nørlund. At samarbejdet har været frugtbart, dokumenterer The Trouble With Rhonda Harris ganske overbevisende. Mikael Simpson vil ikke helt gå med til, at han ligefrem har mistet integritet, men står gerne ved, at han i hvert fald før i tiden har været lidt af en kontrol-freak. I dag er han tilsyneladende mere afslappet omkring det.

- Før havde jeg brug for at bestemme meget i studiet. Det virkede meget godt på vores første EP, men vi skød os nok lidt i foden med Repertoire, der blev lidt for overproduceret. Siden da har vi brudt mange grænser ned, og vi virker i langt højere grad som et band, hvor det før var drengene, der bakkede mig og Lises personlige neder op. På den kommende plade er der nogle 13 minutter lange numre, hvor vi jammer over en eller anden sampling. Og så er der Lises sange. Jeg har kun én sang på pladen, "Put mig", hvis den overhovedet kommer med.

I øvrigt har Luksus udvidet bandet, der hidtil har bestået af Mikael Simpson, Lise Westzynthius samt trommeslager Henrik Vibskov og bassist Georg Rune med et nyt medlem, Richard Nees, der står for keyboards og elektronik. Det er ham, der dukker op med de samplinger, der altså er en ret vigtig del på den kommende Luksus-plade. Han er da heller ikke noget nyt bekendtskab for Luksus, men fungerede nærmest som skjult medlem på Repertoire. Desuden er han en gammel ven af Mikael Simpson.

- Jeg har kendt ham i ti år. Vi har egentlig altid været interesseret i at inkorporere ham i Luksus, men han har ikke været interesseret i at være med i et band. Det har været svært for ham, fordi han bare har været vant til at sidde derhjemme og arbejde med sin Machintosch.

Den gode stemning, der hersker i bandet for tiden, har tilsyneladende også sat sine spor i det musikalske udtryk, der er blevet mere åbent og optimistisk. De er bevidste om, at der har været en forventning til dem som danske bannerførere for melankolsk indie-pop, men den forventning har de ikke lyst til at tilpasse sig. Som nævnt arbejdes der med lange jams, et princip, der bl.a. dyrkes meget i jazzen. I det hele taget refereres der meget til jazz i samtalen. Mikael Simpson siger:

- Vi er stort set åbne for alle muligheder. Alle former for sangskrivning og produktion. Der er ikke så mange pop-tunes på den nye plade. Nogle numre danner nærmest en sløjfe og er oppe i noget helt lyst, jazzet musik. Men for mig er det pop.

- Det er den lyse side af Luksus, der er blevet ført videre, fortsætter Lise Westzynthius. Jeg kan ikke lade være med at tænke på et bestemt nummer, der nærmest er rendyrket samba med nogle jazz-ting i. Ikke fordi det er det fedeste nummer, eller fordi det er specielt betegnende for pladen. Jeg synes bare vi kommer nogle andre steder hen end vi har været før med det nummer. Den forventning, der har været til os, har været begrænsende og angstprovokerende. Vi har haft brug for at starte from scratch. Og så har vi altså lavet en samba, vrænger hun i barnlig fryd over at have taget fusen på dem, der har prøvet at sætte dem i bås.

Outsidere i musikbranchens ligning

Et andet spørgsmål, der automatisk melder sig, når talen falder på forventninger og indskrænkning, er spørgsmålet om valg af pladeselskab.
- Kan vi gennemføre hele indspilningen for egne midler, tror jeg vi udgiver pladen selv, siger Lise Westzynthius.

Mikael Simpson forsøger, ikke helt overbevisende, at understrege, at de skam ikke er pessimistiske i forhold til de danske selskaber. I hvert fald er det svært ikke at høre en smule bitterhed i hans kommentar.

- Det er ikke fordi vi ikke vil have en deal, vi har bare fået en rimelig god indsigt i, hvordan den deal skal se ud. Vi gør tingene som et rockband, og det stemmer ikke i pladeselskabernes ligning. Cartoons indspiller måske det hele på 12 spor hjemme ved pc'eren og så bruger pladeselskabet en million kroner på en video. De vil hellere have dem med de sjove hatte og det catchy lille riff.

Luksus gør tingene på deres måde, og ved at have så megen kontrol som muligt over deres musik, søger de at slippe for at blive opslugt af musikindustrien. Således er Luksus i ordets egentlige forstand et indie-band. At denne mentalitet sagtens kan forenes med udadvendthed og popappeal er deres koncert et overbevisende eksempel på. Luksus er blevet udvalgt som et af de otte bands, der præsenteres af toneart - en event, hvis mærkesag er at gøre opmærksom på Københavns alternative musikmiljø lige nu og forhåbentlig inspirere til lignende initiativer, der på længere sigt kan give den alternative musik bedre vilkår i Danmark. Toneart består af et internetgalleri, hvor de otte bands præsenteres, et galleri man kan besøge frem til 9. april på www.toneart.dk. Derudover afholder toneart en række events, der kulminerer på Vega i København den 5. april, hvor samtlige otte bands optræder i et forum, der forsøger at bryde med den traditionelle koncertform. Udover Luksus er toneart repræsenteret ved Diefenbach, Speaker Bite Me, Snoozer, Moon Gringo, Lake Placid, Kikkert og Wynona. Mikael Simpson har følgende kommentar til toneart:

- Det er et godt initiativ. Det er godt, at der kommer nogle entusiastiske drenge og sætter noget i gang. Jeg tror bare det er blevet lidt anderledes, end de havde forventet. Det er som om medierne har kørt det op til at være noget, der repræsenterer hele den københavnske undergrund, og det gør det overhovedet ikke.

Den nye Luksus-plade var oprindeigt sat til at udkomme april/maj, men er netop blevet udskudt til efteråret. Pladens titel skulle blive Elite, for ligesom at slå tingene fast, som Lise Westzynthius både selvsikkert og spøgende siger det til koncerten i Århus. Det bliver spændende at se, om de kan leve op til den titel, og interessant at se, hvor den lyse vej, de har valgt, fører dem hen.

Kort efter dette interview valgte Luksus, stik mod den optimistiske tone de anslår her, at gå i opløsning, da de ikke kunne enes om et fælles musikalsk udtryk. Valget skulle således ikke have grobund i nogen form for personlige stridigheder, og der skulle være god grund til at holde øje med musikalske outputs fra flere luksus-medlemmer i en overskuelig fremtid.

Af Rasmus Steffensen, 1. apr 2001


Yderligere information

Fotos: Nina Beyer

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til artiklen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen