Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ARTIKLER
» Alle artikler
» Gæsteanmeldere
» Kronikker
» Årets albums

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Rasmus Riis

Klik her for at sende et link til denne artikel til en ven. Printervenlig version Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for artiklerne.
 
Tone
Gæsteanmelder: Tone
8. mar 2008 [Gæsteanmelder] Det er bestemt ikke hver dag - endnu da - at et pladeselskab direkte opfordrer lytteren til kopiere og sprede en cd. Men det gør Aalborg-selskabet Urlyd på Small Arm of Sea med baggrund i den såkaldte Creative Commons-licens: "Please copy this record to all of your friends - thank you!", står der på coveret. Bag Small Arm of Sea - i realiteten et dobbeltværk, hvor sidste halvdel består af videoer til udvalgte numre fra albummet, der er skabt sammen med Kristian Ravn-Ellestad - står den aalborgensiske laptop-musiker og sangerinde Tone, alias Sofie Nielsen.

Sofie Nielsen er en kunstner, som i en årrække - primært via mp3-formatet - har påkaldt sig en stadigt stigende interesse i den elektroniske undergrund. Allerede i 2006 vandt hun Rock Nord-prisen i konkurrence mod navne som The Blue Van og The Alpine, og nummeret "I Am Long" havde også inden debuten hjemsøgt Det Elektriske Barometer. Albummet var kort sagt ventet.

Musikalsk byder Small Arm of Sea på en unik art elektronisk sangskrivning, hvor Nielsen konstant lader klangene og rytmerne føre hende nye steder hen i et improviserende flow, som peger mange forskellige steder hen på én gang - fra CocoRosie og click'n'cut til jazz, techno og ambient. Og det endda uden at helheden på noget tidspunkt virker andet end organisk, sprød og meget gennemarbejdet.

Vi bad Tone om at hive en håndfuld af de plader, som har betydet mest for hende, ned fra reolen...

 ***

Hvor pinagtigt, det end er at råbe en banal følelse eller tanke så højt, at alle kan høre den, og hvor meget, man kan blive misforstået i sine glædesudbrud... vil jeg råbe, med sort på hvidt, at JEG ELSKER MUSIK. Uden at virke overdrevet i min påstand, så vil jeg nærmest påstå, at det er vejen til lykke at spille, høre, lytte og opleve musik i alle sine former.

Lad musikken, tonerne, rytmerne spille på dine nervebaner, og kan du lukke den så langt ind i din krop og sjæl, at den udfylder de tomme huller, så vil du aldrig være alene mere.

Det lyder måske en smule religiøst, men det er det måske også... Men jeg ved, at alle, der bare har et lidt nært forhold til musikkens verden, ved, hvad jeg snakker om... ik?

Jeg vil tillade mig at nævne nogle at de plader og kunstnere, som har rørt mig dybt og vækket en lille, ubeskrivelig følelsesmæssig tilstand inden i mig hver gang, jeg har hørt dem.

Mr. Bungle: California (cd, Warner, 1999)

 En dag sidder jeg i min sofa sammen med to rigtigt gode venner. Vi sidder og lytter intenst til forskellige nye og gamle plader, men én planter sig dybt i vores krop og sjæl. Fra start til slut, imellem, under og over er vi solgt til lydpusheren. Jeg falder tit i tankestaver over det moment - hvor meget den plade gik lige ind og stimulerede alle mine molekyler i kroppen. Det er Mike Patton og selvfølgelig resten af de dygtig musikere på pladen, der er skyld i, at min tunge faldt ud af munden den dag. Denne mand har mine knæ, hænder og tænder, da han under og efter Faith No More laver sit eget projekt Mr. Bungle. Mr. Bungle's tredje udgivelse er California, og det er denne plade, jeg vil rose til skyerne og kalde genial - to gange genial. Efter så mange år er den stadigvæk min yndlingsplade over alle.

Michael Jackson: Thriller (lp, Epic, 1982)

 En anden plade, der bare rammer mig lige i beat-benet, er Thriller. Jeg ved ikke, hvad det er, men at lytte til den er som at have en samtale med et egern, flyve som en drage og smile som Mona Lisa. Jeg kan huske, at jeg i de tidlige teenageår smuglyttede til Whitney Houston, Kris Kross og Michael Jackson. Smuglyttede, fordi der, hvor jeg kommer fra, var det ikke velset eller velforstået, at man ikke bare hørte punk og rock. Whitney og Kris Kross er røget ud igen, men albummet Thiller ligger stadig og flyder rundt i mine årer og bevidsthed.

Elvis Costello and Burt Bacharach: Painted from Memory (cd, Mercury, 1998)

 Hvis du sidder derude et eller andet sted og har dybe smerter i hjertet, fordi et andet menneske har skudt dig med jeg-vil-ikke-være-kærester-med-dig-mere-pilen, så kender jeg en plade, der altid har det sådan. Eller hvis du bare er en lidt skrøbelig sjæl, der hungrer efter kærlighedens verden og alt, hvad den indebærer af fabelagtige momenter og drabelig stik i ryggen, så skynd dig ned i pladebutikken, ud på internettet eller ned på biblioteket og køb, hent eller lån Painted from Memory med Elvis Costello and Burt Bacharach. Jeg appellerer til både de drengelige og pigelige sjæle, der tør føle og spise en solned- og opgang. Et meget, meget smukt, ulykkeligt kærlighedsalbum af den bedste slags. Snøft.

Frank Zappa: Apostrophe (lp, Rykodisc, 1974)

 Jeg ved ikke hvorfor - jo, det er et genialt album - men hver gang, jeg kaster mig ud i beruselsens mange tilstande, dukker, som nikotintrangen hos rygere, min abstinens for Apostrophe fra Frank Zappa op. Det er virkelig et sjovt album, og det, jeg så godt kan lide ved det - og det, der minder lidt om mit favoritalbum i hele verden, det ovenstående California - er det overdrevne overskud af skift og instrumentering. De mange brud på den konventionelle måde at tænke og lave en melodi på. Det underlige ved det hele er, at jeg glemmer tit at sætte en plade på - måske er det dér, trangen til selv at lave musik er kommet fra.

Tone

Af Tone & Steffen B. Pedersen, 8. mar 2008


Yderligere information

www.myspace.com/tonemaettet   http://tonetone.org   http://urlyd.com

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til artiklen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen