ARTIKLER
GÆSTEANMELDER
|
![]() Gæsteanmeldere: Double Space 17. jan 2011 [Gæsteanmelder] Det tonstunge århusianske band Double Space fik stor ros af Geiger for deres seneste, selvbetitlede 12". Og længe har gruppen været et af de mest hårdslående, kraftfulde livebands her i landet, hvilket en del anmeldere og lyttere med hang til doom, sludge og noiserock efterhånden har noteret sig. Her deler de tre bandmedlemmer ud af deres begejstring for plader, der har haft stor personlig og musikalsk betydning for dem. Heriblandt finder vi plader af Jesus Lizard, Oxbow, Adam and the Ants og Today Is The Day. Jeg har ikke rigtig nogen idé om, hvordan man anmelder plader, og da udsagnet ”den er bare sådan megafed-agtig” nok ikke helt kan gøre det, måtte jeg ty til alternative metoder. Derfor var min oprindelige plan at lave et skema for objektiv bedømmelse af musik – med inspiration fra David Faurholdts fantastisk tørre parameterteori. På den måde kunne jeg nøjes med at akkumulere en score i stedet for at komme med argumenter for min mening. Jeg ville selvfølgelig forsøge at undgå selvmål som ”god vs. dårlig æstetik”-problematikken eller diffuse parametre som ”anden appel”. Efter jeg havde identificeret de to første ud af de 10, jeg skulle bruge: Er det hæwi? På en skala mellem Nej!=0 og Ja!=10. Er det fed hegn? På en skala mellem Nej!=0 og Ja!=10.… kom jeg til at tænke på, at man jo bare kunne nøjes med fucking ét parameter: Er det Slayer? Nej!=0 og Ja!=100 – ingen skala nødvendig. Men så opdagede jeg, at jeg var i gang med at høre Slayer. Jeg besluttede derfor at hoppe helt i den modsatte grøft og fortælle lange nostalgiske anekdoter om min ungdom og snige nogle plader ind i fortællingerne. Men så kom jeg til at tænke på, at anekdoter fra folks ungdom er noget af det mest ulidelige – især hvis ikke man kender fortælleren. I stedet fandt jeg på at skrive en lang indledning om ingenting, så der ikke behøves så mange ord i selve anmeldelserne (det er hermed gjort), og derefter finde på et eller andet tema for at gøre udvælgelsen af plader medgørlig. Selvfølgelig viste det sig, at det var mig umuligt at beslutte mig for et tema, men jeg endte med noget, man vel kan kalde en vinkel, der nok hedder noget i retning af ”Selvhærgende og dekadente forsangere i 90'er-noiserock – på plader, der har haft stor betydning for mig”. Igennem alle disse lange overvejelser faldt valget på følgende tre plader – og produktet har nok mere karakter af anbefalinger end reelle anmeldelser – jf. indledende kommentar. Jesus Lizard: Head (Touch & Go, 1990)
Hvide handsker, ølvom og ansigtstics
Af Rasmus Rosenkilde Jensen
Kings… er i min bog hovedværket af de i alt tre Ants-plader, der blev lavet før Adam Ant gik en noget broget, og til tider pinlig, solokarriere i møde. Pladen er den eneste af sin slags. Et fuldstændigt unikum udi, hvordan heftig trommedreven rock med en snert af pop og filmiske lydstemninger skal skæres. Intet lød som dette og har heller ikke gjort det siden. Der gøres effektivt brug af to trommeslagere hele pladen igennem, hvilket giver Kings… en uimodståelig fremdrift, der understøttes af en fremhævet bas og en til tider temmelig syret guitarafvikling med uhørt lange melodisk klingende feedbacks samt surf- og twang-guitar-indslag. Flere steder gøres der også brug af paukere og stammesang. Det hele bliver meget primalt. Mange af numrene er næsten uden almindelig tilgang til omkvæd/vers-struktur, og numrene er ikke altid riff- og melodibaserede, men er ofte atonale rytmiske anslag på bas og guitarens gribebræt, hvilket var totalt uhørt i popverdenen, som Kings of the Wild Fronter egentlig underligt nok blev en del af i 1981. Numre som ”Ants Invasion”, ”Killer in the Home”, ”Kings Of The Wild Frontier”, ”Los Rancheros” (med Clint Eastwoods navn som omkvæd) og selvfølgelig den punkdrevne ”Physical (You Are So)” er alle rammende eksempler på Adam and the Ants ubestridte og unikke lyd, og grunden til, at jeg blev trommeslager.
Hele pladen igennem spilles der med en kant, der er inspirerende, og der er ingen nåde eller tilflugtssteder i det lydhelvede, Unsane udsætter lytteren for. Kun rendyrket destilleret vrede og aggression. Pladen lærte mig meget om tilgangen til simpel, effektiv og farlig triorock. Intet spild af tid her. Det er svært at fremhæve enkelte numre, fordi hele pladen fungerer så fantastisk, men hvis man vil opleve det overdrevne fede groove, skal man lige tage luftspaden frem og lytte til numre som ”This Plan”, ”Wait to Loose”, ”Take in the Stray” og ”Sick”. Lyden er også mere fyldig og brutal end på Scattered, Smothered & Covered og alt dette gør, at det er Occupational Hazard, som er min yndlings-Unsane-plade.
Samme år spillede Neurosis på Cafe 1000Fryd i Aalborg. De var på Europatour med deres nye plade Souls at Zero. Dagen efter koncerten var verden en anden. Det var slut med at spille det der punk/hardcore-pis. Neurosis og albummet Souls at Zero var kimen til forståelsen af at tyngde, heavy-spade, samples og episk opbyggede numre var den eneste vej frem. Alt blev tungt og mørkt efter den koncert. Det var det vildeste, der nogensinde var sket. Souls…-pladen blev efterfølgende skamlyttet til, og der blev lånt heftigt til øvelokalet. Souls at Zero indeholder otte numre, og i ’92 var der ingen, der på den måde havde kombineret og blandet genrer som gotisk rock, punk og episk melodisk metal med keyboards, samples, violiner, fløjte og cello. Pladen indeholder mange refererer til Black Sabbath som fadderne til heavy metal. Neurosis er kongerne af episk sludge og har efter min mening været lige så genreskabende et band som Black Sabbath. Uden Neurosis var der ingen Pelican, Isis, Cult of Luna, Storm of Light eller sågar Tool og alle de utallige andre. Souls at Zero lægger ud med nummeret ”To Crawl Under One's Skin”, og det er lige nøjagtigt det, den plade gør, på ondeste vis, hvis man ikke stritter imod. De enkelte numre er fantastisk opbygget og set som et samlet værk er kontinuiteten også intakt hele vejen. Allerede på denne plade er der så mange lag af musik, samples og effekter, at alle numrene ændrer karakter, hver gang man lytter til dem, og det er det, der er pladens styrke. Noget som Neurosis senere udviklede til endnu vildere højder på albums som Enemy of the Sun og Through Silver & Blood. ”A Chronology For Survival” fra Souls at Zero er et godt eksempel på det, Neurosis mestrer. Nummeret er nærmest en lille musikalsk rejse gennem et genrelandskab, der byder på smadret tunghed, men som også indeholder stille, dæmpede passager med violin og cello, der igen blandes med massive guitarudladninger. Titelnummeret ”Souls at Zero” er for mig pladens højdepunkt. Det indledes med et cirkulært guitartema akkompagneret af klassisk lydende klaver og trommer, der overtages af tung spade for igen at vende tilbage til udgangspunktet. Nummeret sparkes endelig for alvor i gang med et abrupt guitar riff, der ændrer resten af nummerets karakter og forløb. Krydret med fede samples af bl.a. angribende Tie-fighters. Neurosis har overgået sig selv mange gang siden, men denne plade var årsagen til, at jeg blev sendt i en musikalsk retning, som jeg aldrig i min vildeste fantasi havde drømt om. Og jeg takker! Af Per Silkjær
Willpower befinder sig i en udefinerbar gråzone mellem rock, metal og en sær art virkelig ondskabsfuld psykedelia, hvor den finder sit helt eget stemningsmættede univers, som Today Is The Day hverken før eller siden har fundet igen. Bandets ubestridte hovedmand, Steve Austin, havde umiddelbart inden indspilningerne af Willpower – på tragisk vis – mistet sin bedste ven, og bandet havde i det hele taget kæmpet sig igennem en svær tid, hvor mere eller mindre alt modarbejdede deres planlagte indspilning. Så det er svært at lade være med at antage, at det er her, man finder årsagerne til det punkt, hvor Willpower virkelig skiller sig ud fra andet af Today Is The Days materiale – især det nyere, som jeg slet ikke kan døje. På Willpower føler man vitterligt Steve Austins pinsler, sårbarhed og nærværende emotionelle sammenbrud, kombineret med et band, der nægter at give op og kaster alt ind i en desperat kamp for at overleve. En af de hjørnesten, som holder det hele oppe på et umådeligt højt niveau, er Brad Elrods trommespil, hvor der er konstant variation på kanten til det DAMP-agtige. For nogle er det for meget. For mig er det forbilledligt indfølt på et plan, jeg ikke har hørt nogen andre kunne gøre det. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er helt tosset med vilde og tunge guitar-powerriffs. Det er der dog ikke meget af på Willpower. Til gengæld dyrkes der – til tider –- ret sære sammensætninger af toner, og jeg burde efter al anden logik hade det. Men det virker bare. Bas og guitar direkte modarbejder hinanden i nogle tilfælde, men det hele smelter sammen i en større kosmisk enhed med trommerne, aparte samples og Austins tre lag af vokaler, der kører parallelt men sjældent helt unisont eller harmonisk. Man angribes på alle fronter, og alt fordrer bare den helt unikke atmosfære, man finder på Willpower.
Dette kommer sig af Black Cobras ekstremt fokuserede måde at stykke numre sammen på, hvor der virkelig er skåret ind til benet. Deres få virkemidler bliver strakt helt utroligt langt, set i lyset af dette er en duo af bestående af kun trommer og guitar (og vokal – guitaristen synger), der har bestemt sig for at spille en hidtil uset hidsig kombination af sludge og doom. Faktisk nægtede jeg i starten at tro, at de var en duo, fordi deres lyd er så massiv. Det er netop i kombinationen af både hurtige, langsomme og dvælende elementer – og ikke mindst det riffmæssigt ubønhørligt høje niveau kombineret med en trommeslager, der straffer sit trommesæt, som om enhver del af det lige havde pisset hans førstefødte i kæften, at Bestial blæser al modstand af banen. Desuden har Black Cobra en udpræget forkærlighed for mere eller mindre synkoperede rytmer og riffs –ligesom jeg (og her kunne jeg så indskyde mange lange, trange anekdoter om alle de gange, hvor jeg er kommet ned i øveren med et riff, som jeg selv syntes var fuldstændig lige ud af landevejen, og de andre to bare gloede på mig, som om jeg lige var faldet ned fra Mars, efter at jeg har spillet det for dem) – hvilket de udfører med en tæft, der gør resultatet så voldsomt groovy, at man – eller i hvert fald jeg – oftest ikke bemærker, hvor fucked up kombinationen af riff og beat egentlig er. Af Mikko Mansikkala Jensen Af Double Space, 17. jan 2011 Yderligere informationhttp://www.myspace.com/2xspaceDouble Space har lagt deres 12" ud til fri download: http://www.mediafire.com/?n7qwwqztq51bnfz Læs Geigers anmeldelse af deres 12" fra 2010: http://www.geiger.dk/anmeldelser/anmeldelse.php?id=3696 Kommentarer (0)Nedenfor kan du læse kommentarer til artiklen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.
|
|
|||||||||||
© 2000-2014 Geiger Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens. |