Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ARTIKLER
» Alle artikler
» Gæsteanmeldere
» Kronikker
» Årets albums

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Efterklang

Klik her for at sende et link til denne artikel til en ven. Printervenlig version Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for artiklerne.
 
Signe Høirup Wille-Jørgensen
Gæsteanmelder: Signe Høirup Wille-Jørgensen
21. okt 2003 [Gæsteanmelder] Signe Høirup Wille-Jørgensen er medlem af det københavnske rockorkester Speaker Bite Me, som har udgivet en håndfuld meget roste albums, der på en ofte udfordrende, kreativ og overraskende vis har udforsket støjen som udtryksmåde. Orkestret debuterede med mini-albummet Recorded, som blev udgivet på Gyldendals pladeselskab Exlibris, og har senest – i 2001 – udgivet Four Days in September (Helikopter Records).

Ved siden af bandkarrieren plejer Wille-Jørgensen også soloprojektet Jomi Massage, der er opkaldt efter et gammelt massageapparat. Jomi Massage har ep-udgivelserne Visible Songs og More Visible Songs bag sig. Begge plader udkom sidste år på Helikopter Records.

Både sammen med Speaker Bite Me og med Jomi Massage har Wille-Jørgensen markeret sig som en af de mest centrale nye stemmer i dansk musik.

3 plader

Jeg har fået en opgave, en forespørgsel – har jeg lyst til at skrive om tre plader jeg elsker? Jeg har trådt rundt i og omkring det spørgsmål, fordi det nogen gange er så nemt at beskrive og andre gange bliver som at kigge på problemformuleringen til en folkeskoles terminsprøve i dansk stil. Og jeg er jo anarkist når det kommer til skolebænke, og jeg er uden hud når det handler om musik jeg elsker. At sidde på en bænk uden hud.

Men lad os tale om musik og ikke personer.

Cat Power: 'Moon Pix'Et halvt år før jeg mødte Bonnie Prince Billy mødte jeg Cat Power, og et halvt år efter mødet med Bonnie Prince Billy mødte jeg så Nick Drake. Pludselig blev det hele meget forvirrende, fordi det blev umuligt at finde ud af, hvem der skulle giftes med hinanden eller den anden. Jeg taler om musik.

Det er det, der sker. Jeg møder musik jeg føler mig i familie med, vil giftes med, vil have mere af. Jeg møder musik, der for mig hænger sammen i ånd, ord og klang.

Cat Power: Moon Pix
Bonnie Prince Billy: I See A Darkness
Nick Drake: Pink Moon

De plader ville egentlig passe fantastisk som lydspor til en eksamen, forberedelsesrummet eller skolens aula med sirligt opstillede rækker af enmandsborde og tilhørende stole. Et billede af en verden der umiddelbart står stille.

Bonnie Prince Billy: 'I See A Darkness'Ensomheden er altid at spore hos de musikere, jeg må beskrive som havende insisterende personligheder. Er det her til et 13 tal?

En mærkelig knudret refleksion, som kun opstår når man tør være alene, og så tør beskrive at det kan være mærkelig knudret. Og oven i det dele det med andre mennesker. Det er da nærmest som en ærligt lykkelig familie. Jeg taler stadig om musik.

Alle tre plader gynger af en omgangstoneleg med perfektionismen, der kan sætte spørgsmålstegn ved menneskets forståelse af værdier. Lyd og ord kan fremprovokere tanker, der spreder sig langt ud over deres egentlige udgangspunkt.

Det er mødet med melodier, jeg må blande mig i. Det er sætninger, der springer ud af tekstens helhed og følger mig som uundgåelige sandheder. Det er kuldegys, der ikke kan lægges ned med varme hænder. Det er da et godt udgangspunkt for et venskab, forhold eller ægteskab.

Nick Drake: 'Pink Moon'Cat Power synger ”...noone is around, love will always love you.”
Bonnie Prince Billy synger ”...a minor place... where I put the shoes in line, seperate the women of mine.”
Nick Drake synger ”...if only you see just what you are beneath a star that came to stay one rainy day...”

Så hvis du ikke kender pladerne kan du jo købe, låne, brænde dem. Alt er tilladt, når det handler om udbredelsen af musik. Derefter kan du prøve at høre dem i træk og se hvilket rum de skaber om dig, hvor du driver hen – af fri vilje, ført ved hånden eller forført.

Afleveringstid – Signe Høirup Wille-Jørgensen den 9. oktober 2003 kl.13:30

Af Robert Christensen og Signe Høirup Wille-Jørgensen, 21. okt 2003


Yderligere information

Besøg Jomi Massages hjemmeside

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til artiklen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen