Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ARTIKLER
» Alle artikler
» Gæsteanmeldere
» Kronikker
» Årets albums

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Anders Remmer

Klik her for at sende et link til denne artikel til en ven. Printervenlig version Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for artiklerne.
 
Årets musikoplevelser, Philippe Petit, Anja Jacobsen, Jakob Bro, Sternberg
Årets musikoplevelser
- del 2
9. feb 2010 [Årets albums] Geiger fortsætter sidste års nystartede tradition og har igen inviteret en stribe musikere, arrangører, pladeselskabsfolk og andre fra musikmiljøet til at dele deres bedste musikoplevelser i 2009 med Geigers læsere. Find ud af, hvad der har begejstret Jakob Bro, Anja Jacobsen, Sternberg og Philippe Petit.

Dette er anden og sidste del af artiklen - første del, som bød på anbefalinger fra Kim Las, Zven Balslev, Anton Nikkilä og Alexei Borisov, kan du læse her. Se også Geigers egen liste over årets bedste plader her.


JAKOB BROjakob bro

Jazzguitarist og komponist Jakob Bro har blandt andet spillet i I Got You On Tape. Senest har han udgivet soloalbummet Balladeering.

www.jakobbro.com

HJEMME I LEJLIGHEDEN, GAMMELT SOM NYT:

Johan Sebastian Bach: Well-Tempered Clavier / Sviatoslav Richter

Jeg kan blive ved med at opdage nye ting i denne musik. J.S. Bach er en af mine favoritkomponister. En god ven introducerede mig for pianisten Richter for et par år siden, og det er jeg meget taknemmelig for.

Charlie Parker: With Strings

Smukke sange, gode arrangementer og BIRD, der synger hen over det hele. Jeg elsker det. I mine ører klæder det Charlie Parkers toner at blive iscenesat på en så romantisk måde.

Sonny Rollins: In Stockholm 1959

Jeg hørte Sonny Rollins i Carnegie Hall, september 2007. Han spillede et sæt med Roy Haynes og Christian McBride. Det var en fantastisk oplevelse for mig at se ham gå på scenen med sit horn, 77 år gammel, og stadig lyde som en drøm. Hans "time", tonesprog og rytmik er unik. På disse indspilninger fra Stockholm i 1959 spiller både han og rytmegruppen utroligt.

Cole Porter: Cole Sings Porter

Min gode ven Ben Street forærede mig disse indspilninger. Efter igennem mange år at have hørt hundredvis af fortolkninger af disse tidløse, smukke sange, er det for mig en gave at kunne høre dem fremført af komponisten selv.

I Got You On Tape: Spinning For the Cause

Af udgivelser fra 2009 har jeg mest lyttet til I Got You On Tapes Spinning For the Cause. Jeg fik Bellens' egne akustiske indspilninger af sangene fra pladen for mere end et år siden og lyttede meget til dem. Det har været sjovt at høre, hvordan numrene med hjælp fra resten af bandet har taget ny form. Gode tekster, gode melodier og harmonier, velproduceret osv.

UDENFOR LEJLIGHEDEN:

Et par af mine største øjeblikke "live" i 2009 var at overvære Hermeto Pascoal og Dr. Lonnie Smith dele scene, helt intimt på Vallekilde Højskole. De var en del af lærerteamet på Summer Session, en undervisningsuge for professionelle musikere, som jeg var med til at arrangere. Derudover har det for mig været meget meget stort at spille og indspille med både Joe Lovano, Lee Konitz, Tom Harrell og Tomasz Stanko, fire af mine store musikalske forbilleder. Mange tak herfra...ANJA JACOBSENAnja Jacobsen

Sangerinde og trommeslager i Kirsten Ketsjer The Rock Band.

www.yoyooyoy.dk/kirstenk.htm

Jeg så Laurie Anderson-filmen Home of the Brave og blev meget inspireret.

Jeg hørte noget inuit-sang fra pladen Nunavut Nukivut ("our land our strength"), det var især strubesangerne Mary Sivurapik og Alasie Tulluagaq fra Canada, som gjorde stort indtryk.
Jeg hørte også en helt anden slags strubesanger til en forestilling med Mute Company på Dansescenen - hun sang overtonesang, det er helt utroligt at nogen kan det.

Jeg var i Mali og Burkina Faso i marts og april og blev her introduceret til en bred vifte af inspirerende ting - bl.a. bandet Wassenemi (det betyder solidaritet) fra Ouagadougou, som er hovedstaden i Burkina Faso. De spiller traditionel Burkina-musik med to balafoner, tre djember, en dundun (en slags bas-tromme) og en talkingdrum. Jeg kom frem til at Danmark er et uland, hvad angår rytme. Jeg blev især interesseret i balafonen, og vi fik lavet en dernede, som jeg har været meget glad for siden.
Derudover så vi nogle fantastiske sangere i Malis hovedstad, Bamako, samt en koncert med Toumani Djabaté (som først ankom, efter at koncerten havde været i gang i to timer, og herefter spillede med i to timer), og vi var til en kulturfestival i en landsby med flere heldragts-masker og to virkelig gode skråle-sangere.

Jeg så filmen om Lochness-uhyret af Werner Herzog.
Jeg hørte en plade med Nusrat Fateh Alikhan Qawwal and party - shahen shah.
Jeg var med i yoyooyoy's arrangement på Jazzhouse, "Alone together burger" - også en meget inspirerende aften - især til sidst, hvor der var stilhed i over 10 minutter, mens Lights People lagde kålblade ud på gulvet i en parabol-cirkel.

Philippe Petit 

PHILIPPE PETIT

Fransk elektronisk musiker, dj og stifter af pladeselskabet/webmagasinet/ koncertarrangøren og radioprogrammet BiP-HOp

www.myspace.com/philippepetit

www.bip-hop.com

Allow me to share a few great things which took place last year...

My favourite concert was Big Sexy Noise (Lydia Lunch & Gallon Drunk) @ Dempfzentralle club in Bern in November, offering a mixture of acidy, bluesy garage energy.

In the summer I had a fantastic time during the Avant-Garde festival, organised by the band Faust.

In 2009 the records which I played the most were the soundtrack for the motion picture Perfume: The Story of a Murderer played by the Berlin Philharmoniker + the newest albums by Johann Johannsson, Simon Fisher Turner, Alarm Will Sound, Nico Muhly, Gallon Drunk, Andy Nice, Do Make Say Think, Simon Bookish, Faust, Valgeir Sigurdsson, Big Sexy Noise, Ölafur Arnalds' soundtrack for Wayne McGregor, Blind Cave Salamander vs. Pietro Riparbelli, Nancy Elizabeth, Nurse With Wound, Efterklang & The Danish National Chamber Orchestra, Christopher Tignor, Patti Smith & Kevin Shields, Sleep Whale, ZU, Toro y Moi, AU, Pure, The Cesarians, Heaven And, Sunn O))), Pas Chic Chic!, Kinit Her, Andrew Liles & Jean-Hervé Peron, Agaskodo Teliverek, Now Ensemble, Submerged, Helen Money, Shining, Peter Broderick,the soundtrack that J. G. Thirlwell scored for The Venture Bros cartoon ; and - last but not least - the solo album from Mark Beazley and the new EP from Rothko on Trase Recordings...STERNBERGSternberg

Digteren (Jesper) Sternberg har udgivet en række digt-bøger, senest Budha Med Hund sammen med Peter Laugesen, og skrevet i diverse tidsskrifter, magasiner og aviser. I løbet af 2010 udkommer hans nye bog Pause For Par.

www.sternbergs.dk

Det er lidt svært det her, for 2009 og det kommende år er jo bare en forlængelse af alle de år, der kom før - en del af den samme lagkage, som heldigvis fik lagt sin bund længe før jeg kom til i ‘73. Peter Laugesens to og en halv time lange oplæsning af Anarkotika i SAS Radissons tårnværelse var både visuelt og lydligt den største live-oplevelse i det forgange år.

Han messede, buldrede, sang og gestikulerede. Det var som om han var en del yngre, end han går og er sådan til daglig. Anarkotika er da også fra '75, så det passede ret godt sammen den aften - værket og dets oplæser. Klokken var kvart i 3, da det sluttede, og alt summede og byttede plads inde i hovedet. Apropos det med den summende totalt udsyrede følelse af, at alt kan skilles ad og sættes sammen igen i forrygende billeder, som får mig til at kokse og metakokse, stene og metastene så festligt og alvorligt og sjovt og metaalvorligt og metasjovt: Thomas Krogsbøls digtsuite Areola - WOW! UHM! Og H.G. Wells The Time Machine fra 1895 finder vej til denne artikel dels i kraft af sin egen fiktion, og dels ved, at den alene i løbet af dens indledende sider gav mig en kondenseret oplevelse af, hvor tæt forbundne de fire dimensioner er (resten af bogen var også god).

Staceyann Chins spoken word-show på Stars i Vordingborg blæste mig omkuld med al hendes power - og vigtigheden af det hun gør: at fortælle tingene, som de er, og kæmpe for at oplyse med humor og karisma. Hun begyndte sin karriere som poetry slammer, og repræsenterer et andet bud på hvad Poetry Slam kan, end vi (endnu?) har repræsenteret i Danmark. Kasper Schulz' historiefortælling til Øverste Kirurgiskes oplæsning i november var helt utrolig. Gadgets, publikumsinvolvering, tre forskellige fortællespor ude af hans egen kontrol - altid utroligt at opleve, hvordan hans historier opstår, imens man er til stede.

Mona Remme Planche og Vagn Remmes teaterstykke Mord i Svendborg, som foregik rundt omkring i den intetanende by, handlede om en families tragedie, og man kunne vælge at følge enten moren, faren eller sønnen ... alt imens man løbende modtog sms'er med historien. Jeg nåede over to dage at følge to af fortællesporene ... andendagen var som at rejse tilbage i tiden og se det hele igen - men fra et andet sted. Det var vildt.

Musik er ikke mit område (hvis nogen mennesker kan siges at have et sådant (som en baghave, for eksempel)), men jeg har hørt en del folk / freak folk / anti-folk ... Kimya Dawson, hvis naive tekster bare bliver skønnere og skønnere, Jeffrey Lewis, som kombinerer trashede tegneserier med helt simpel folk-musik - nogle gange får han en fra publikum til at spille guitar. Det er en så herligt punket atitude... Devendra Banhart - men ikke specielt det nye... Jeg kan godt lide, når han virker som en gennemført udsyret hippie - SÅ er der noget, der eksploderer i mit hoved ... Miles Davis' elektriske musik fra slutningen af tresserne og et godt stykke op i '70'erne har jeg virkelig haft det dejligt med i det forgangne år, og jeg kan i dag næsten bedst lide hans musik fra den periode... Jeg har glemt en masse.

Af Redaktionen m.fl., 9. feb 2010


Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til artiklen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen