Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ARTIKLER
» Alle artikler
» Gæsteanmeldere
» Kronikker
» Årets albums

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Je m’appelle Mads

Klik her for at sende et link til denne artikel til en ven. Printervenlig version Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for artiklerne.
 
Dans & Lær
”Vi er stadig Danmarks bedste fuglefunkband”
Interview med Dans & Lær
26. mar 2012 [Artikel] Fuglen spiller hovedrollen hos Dans & Lær, hvor samplinger af fuglesang og gamle bånd fra Dansk Ornitologisk Forening pipper frem og blandes med funk og electronica. I april udsender de et nyt album, Flere fugle, opfølgeren til det roste Havens fugle. Geiger har talt med Bjarke Søballe Andersen fra Dans & Lær; blandt andet om, hvordan musikken kan være en ny måde at dykke ned i fuglenes verden på.

Hører man til dem, der har set filmatiseringen af Nick Hornbys roman High Fidelity, husker man nok scenen, hvor hovedpersonen for gud ved hvilken gang har sorteret sine plader, og denne gang sorteret dem til at stå i kronologisk rækkefølge. Selv ville jeg aldrig kunne gøre det, da min hukommelse er alt for fragmenteret til at rumme den slags data. Alligevel kan jeg uden problemer sætte dato på dagen, hvor jeg købte Dans & Lærs Havens fugle. Det var 7. januar 2011. Jeg havde læst flere anmeldelser af pladen, uden at de havde overbevist mig om, at Havens fugle nødvendigvis var noget, der skulle kunne falde i min smag. Men efter at have læst Jens Blendstrups drøm af en anmeldelse på Undertoner kunne det lige pludselig kun gå for langsomt med at få købt Dans & Lærs debutplade.

7. januar var en fredag og en arbejdsdag. Jeg forsvandt dog med lynets hast fra min arbejdsplads midt på eftermiddagen, da min kones godt fremskredne graviditet havde udløst en fejlalarm. Vi valgte at gå fra hospitalet og hjem, da den slags gåture åbenbart er en god ting, når graviditeten er oppe over. Med mandens sans for logistik spurgte jeg, om vi ikke kunne slå to fluer med et smæk, og på vejen hjem stikke inden om en pladebutik og købe Havens fugle. Som sagt, så gjort, men pladen kom først på anlægget en uge senere, da min kone skulle vise sig at føde dagen efter. Skærer man ind til benet, og ser bort fra det lyserøde skær ovennævnte historie udløser, og den melankolske følelse, det giver mig at tænke på, at Havens fugle var den første plade, min søn kom til at høre, synes jeg, når jeg ganske nøgternt tænker på det, at Havens fugle er en af de mest fascinerende plader, det danske plademarked har budt på i virkelig mange år. Derfor var det med store glæde, at jeg opdagede, der var ny plade på vej fra Dans & Lær. I den forbindelse greb jeg fat i Bjarke Søballe Andersen, frontmand/bagmand for og i gruppen.

Dans & Lær

Rækker langt tilbage
Selvom Dans & Lær er et relativt nyt bekendtskab for de fleste, rækker projektet længere tilbage, end man skulle tro. Havens fugle udkom i efteråret 2010, men vi skal helt tilbage til omkring 2002 for at finde begyndelsen til projektet.

”Jeg har spillet i bandet Leisure Alaska i mange år og gør det stadig, selv om vi er lidt på stand by i øjeblikket. Det var i forbindelse med indspilningen af en Leisure Alaska-sang, at jeg eksperimenterede med at lægge et klip fra fuglebåndet ind. Jeg blev efterfølgende enig med mig selv om, at jeg ville prøve at lave et nummer, hvor fuglen fik lov at være frontfigur. Det var gulspurven. Jeg blev glad for resultatet, og lavede i de efterfølgende år de resterende 9 numre på Havens fugle. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg lavede gulspurven. Men mit bedste bud er, at der gik otte år, fra jeg lavede den første indspilning, til pladen blev udgivet. Og det var omtrent midt i denne proces, at jeg blev enig med mig selv om at lave en hel plade ud af det,” fortæller Bjarke Søballe Andersen.

Fugleinteressen har fulgt Bjarke siden barndommen, og båndet med Ole Geertz-Hansens stemme, som Dans & Lær bruger som bærende del på Havens fugle, fik han foræret som tiårig. Båndet blev udgivet af Dansk Ornitologisk Forening og stammer fra 1970. Båndet kommer igen til at levere bidrag til den kommende udgivelse, men vil ikke stå alene denne gang. Havens fugleTi år før Ole Geertz-Hansen blev foreviget på kassette, udsendte Forlaget Rhodos Poul Bondesens Fuglesangen, en kombineret lp/bog, der nu er blevet taget op og brugt af Dans & Lær. Ud over fuglesangene kommer pladen også til at rumme en hyldestsang til nomenklaturens skaber Carl von Linné. Om det er begyndelsen til enden på fuglesangenes hersken i Dans & Lærs repertoire, vil dog først stå klart, når gruppens tredje plade udkommer den 14. april. Der er dog på nuværende tidspunkt ingen nervøsitet hos Bjarke for, at folk skal se brugen af fugle lyde som genbrug eller en gimmick:


”Det lyder muligvis arrogant, men der er meget lidt frygt at finde i Dans & Lær. Jeg er overbevist om, at der nok skal komme rigeligt med kommentarer om, at nu er idéen med fuglene brugt, og at vi bør finde på noget andet. Men det bekymrer os ikke synderligt. Vi har været i tænkeboks længe, og det er absolut ikke umuligt, at vi kaster os over noget andet læremateriale senere hen. Men vi var i bandet enige om, at der var meget mere gods at hente i kombination af fuglelyde og elektronisk musik, og at det var et eksperiment, vi havde lyst til at fortsætte. Jeg mener ikke, at vores musik på noget tidspunkt har været en gimmick, og hvis nogen skulle finde på at kritisere os for at gentage os selv, så tager vi det med sindsro. Vi er stadig Danmarks bedste fuglefunkband.”

Fra soloprojekt til gruppe
Danmarks bedste fuglefunkband har dog ikke altid været et vi. I tidsrummet mellem første og anden plade er Dans & Lær gået fra at være et soloprojekt for Bjarke til at være en gruppe: 

På den første plade skrev og indspillede jeg stort set al musikken selv. Jeg indspillede en ny fugl, hver gang lysten meldte sig, og jeg havde ikke nogen forkromet plan om, hvad det hele skulle ende med. Jeg blev efterhånden enig med mig selv om, at det skulle være en plade, men forestillede mig egentlig ikke, at musikken skulle eller kunne spilles live.” 

En julekoncert og invitation til at spille opvarmning for Annika Aakjær var dog for fristende et tilbud til, at det kunne afslås. Udstyret med spolebåndoptager og guitar gik Bjarke på scenen. Koncerterne gav blod på tanden, og Bjarke gik på jagt i omgangskredsen for at finde folk til at hjælpe sig med at fremføre musikken som et band. I dag er Dans & Lær en kvintet. De fire nye bandmedlemmer kendte ikke hinanden på forhånd, men efter en tid, hvor gruppen skulle finde ud af, om kombinationen af hinanden fungerede, skulle det vise sig, at sammensætningen var et af de tilfælde, hvor alt gik op i en højere enhed.

”Fuglene fik et helt nyt liv, når de blev spillet live, og det stod helt klart, at Dans & Lær fremover skulle være et band. Nu har vi så spillet som band i halvandet års tid, og vi havde lyst at udbygge repertoiret. Og det naturlige valg var at indspille sammen. Så den nye plade er forskellig fra den første på to meget håndgribelige punkter. Den er indspillet i fællesskab af et band og ikke klippet sammen af mig alene. Og alt råmaterialet til den nye plade blev frembragt på en uge, hvor indspilningen af den første foregik over mange år.”

Dans & Lær

Trods Bjarkes bopæl i London, hvor han arbejder som oversætter, og enkelte logistiske problemer på den konto, fungerer bandarbejdet i det store hele gnidningsfrit. Bjarke tager til Danmark, når der skal spilles koncerter eller indspilles.

”Vi laver bare nogle koncentrerede lommer, hvor det kun drejer sig om fuglemusik. Det dejlige ved vores musik er, at den ikke skal spilles i faste arrangementer. Alle stykker kan strækkes, hvis vi føler for det på den givne dag. Vores tangentmand, Lars Meiling, kalder os et legoband, og det er nok den mest præcise beskrivelse, der kan gives. Vi ved, hvilken klods der er den næste, men vi kan selv bestemme, hvornår den skal tilføjes, og hvilken farve den skal have. Den frie form betyder, at vi før en koncert kun behøver nogle få øvere, hvor vi lige føler os ind på numrene igen,” fortæller Bjarke Søballe Andersen.

Blandet kritikermodtagelse og Go’ Morgen Danmark
Havens fugle fik en blandet modtagelse. Jens Blendstrup uddelte 5/6 på Undertoner, og konkluderede at ”Havens fugle er som at gå tur rundt om Utterslev Mose, mens du danser og er ét med naturens dansegulv”. Samme karakter nåede Jeppe Krogsgaard Christensen frem til i Berlingske, der også lod pladen finde vej til top 10 over de bedste danske plader i 2010. I den anden ende af skalaen uddelte Thomas Steen Jensen kun 2/10 på Diskant.dk. og udledte, at Havens fugle snarere var en fiks idé end et egentligt album. Det bider dog ikke på Bjarke, der ud over at være vildt begejstret for Berlingskes placering af pladen på deres årsliste og pavestolt af Jens Blendstrups ord, bemærker:

”Den store spredning af meninger er et godt signal om, at det ikke er helt ligegyldigt, det man har frembragt.”

En kommentar fra min side om, at Havens fugle fugle fik megen opmærksomhed set i forhold til, at det er en egenudgivelse henvendt til et smalt publikum, får Bjarke til at råbe vagt i gevær:

Havens fugle var ganske rigtigt en egenudgivelse, men jeg vil nu ikke sige, at den er henvendt til et smalt publikum. Den henvender sig til alle, der kunne tænke sig at dykke ned i fuglenes verden på en ny måde. Det forhold, at den var en egenudgivelse, sætter så selvfølgelig en vis begrænsning for, hvor bredt den kan nå ud. Der var overraskende stor interesse omkring pladen i pressen.Flere fugle, det næste album fra Dans & Lær Nu er det selvfølgelig ikke mig, der skal vurdere, hvorfor der var interesse, men jeg tror, at det faktum, at Ole Geertz-Hansen, som er stemmen på båndet, stadig lever i bedste velgående, var en afgørende faktor. Det var en kæmpe fornøjelse at lave interviews sammen med ham i Go' Morgen Danmark og TV2-nyhederne. Han er en utroligt vidende, generøs, nysgerrig og dybt humoristisk mand. Jeg drømmer om at være ligesom ham, når jeg bliver 75.”

Jeg har ikke selv tænkt på Havens fugle som en ny måde at dykke ned i fuglenes verden på, men jeg må give Bjarke ret, for da jeg sidste år holdt et sted på Nordfyn med nedrullede vinduer, kunne jeg lige pludselig genkende gulspurven på den nedadgående slutstrofe. Hvor jeg normalt kæmper med at huske sangtitler og tekster, når det gælder musik, har Dans & Lær vist sig at være en ganske udmærket musikpædagogisk indførsel i fuglegenkendelse.

Fuglene i træerne
At Havens fugle er en egenudgivelse, har givet en frihed i forhold til distributionen af pladen, hvortil Dans & Lær i et par omgange er gået alternativt til værks. Skærtorsdag sidste år hang gruppen 100 lp’er op i træerne ved Dronning Louises Bro, som folk frit og kvit kunne plukke ned, og tage med hjem.

”Når vi har spillet live har vi oplevet en utrolig positiv energi omkring vores musik. Folk er decideret glade i låget og synger og pipper gladelig med. Da påsken og foråret kom, syntes vi det var på tide at give noget af al den positivitet tilbage og prøve at skabe en Dans & Lær-oplevelse, der ikke foregik på et mørkt spillested, men ude i den rigtige natur. Det var en helt fantastisk dag. Folk blev virkelig glade. Og det var sjovt at se den lidt nervøse tilgang, de fleste havde. Nyhederne er propfulde af historier om et voksende antal indbrud i de danske hjem. Men når man hænger en plade i et træ, som folk er helt velkomne til selv at plukke ned, skal alle lige sikre sig, at det er ok, at man tager en. Børnene havde det sjovt med at klatre op efter de plader, der hang højt oppe. Og der var endda en mand på omtrent 70 år, som blev helt forårskåd. Han pegede og sagde "Nå, Rigshospitalet ligger jo lige derovre, hvis det skulle gå galt", og så satte han af og fik fat i en plade, der hang temmelig højt oppe.” 

Lp-uddelingen blev varslet på bl.a. Gaffa og Facebook, mens gruppen var mere hemmelighedsfulde, da de senere stavede gruppens navn på en af væggene ned til søerne og lod folk plukke deres ”Skade”-single med hjem til fri afbenyttelse.

Den kommende Dans & Lær-plade, Flere fugle, udkommer den 14. april og igen som egenudgivelse. Første single hedder ”Grønirisken” og kan høres her.

Af Martin Petersen, 26. mar 2012


Yderligere information

http://dansoglaer.dk/

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til artiklen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen