Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ANMELDELSER
» Alle kategorier
» Geiger anbefaler
» Bøger
» Demoer
» Diverse
» Klassikere
» Koncerter

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Lars Krogh - Bad Afro

Klik her for at sende et link til denne anmeldelse til en ven. Klik her for at få en printervenlig version af anmeldelsen. Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for anmeldelserne.
 
Hellfish & Producer: 'Constant Mutation'
Hellfish & Producer
Constant Mutation
(3 x 12'' ep, Planet MU)

Støjekstremismen på store dele af den elektroniske hardcorescene er efterhånden blevet så overdrevet, at meget af det, der i første omgang gjorde de mange udløbere af starthalvfemsernes rave interessante, nemlig det legende, dynamiske og forfriskende uhøjtidelige, stort set er forsvundet til fordel for en blanding af punk, goth og industrial-æstetik. Det har resulteret i mellemtone-aggression frem for rytmisk suggestion, og man kan spørge, om der overhovedet er en fremtid for kreativitet indenfor ravemusikken. At der findes en fremtid, beviser Hellfish & Producer: Hvis den umiddelbart dansante energi er gået af fløjten inden for den selvbevidst eksperimenterende del af hardcoretechnoen, så er den nemlig allestedsnærværende på deres rammende betitlede Constant Mutation, der følgelig er mindst lige så eksperimenterende, men blot ikke blærer sig med det, idet eksperimenterne her er et middel til at opnå produktionsmæssig og rytmisk originalitet. Der er tale om en række numre lavet gennem de seneste tre år og udgivet på diverse undergrundsselskaber, men her opsamlet og udgivet af det forholdsvist store Planet MU, som lykkeligvis ikke lider af de sædvanlige fordomme over for den forkætrede gabber/hardcore-techno.

Udgangspunktet er primært en særlige afart af fransk eksperimental-hardcore, som ikke mindst DJ-en og produceren Laurent Hô, og især hans plader udgivet som Ingler, har udviklet siden midthalvfemserne. Her blev den traditionelt ekstremt stive og firkantede gabber via helt rigtigt placerede små støjloops forvandlet til et uforklarligt rykkende maskingroove. Hellfish & Producer har afluret Hôs magiske teknik (som den især kom til udtryk på numre som "Breaknet" og "Diklax"), og har derefter gjort den yderligere elastisk med hip hop-samples og konstante lydfiltreringer, som lige netop ikke bruges til at destruere musikken, men i stedet drive den frem ved hele tiden at opbygge og udløse enorme spændinger. De uafbrudte stortrommeslag ophører således med at være primitiv rytmik, og bliver i stedet til gennemmusikalske og intelligent kontrollerede flydende basriffs med en dynamik og energi, hvis lige næppe findes andetsteds på musikscenen i øjeblikket. I det hele taget oser udgivelsen af noget så sjældent, for ikke at sige paradoksalt, inden for hardcoretechno som spilleglæde, hvilket da også understreges af, at nummeret "Megafish" er en liveoptagelse, imens "Turntable Savage" er "scratched, produced & hacked to pieces by DJ Hellfish solely as an excuse to play with his new V*stax mixer", som der står i covernoterne. Den legende rytmiske tilgang og hyperaktive dynamik smitter i dén grad af, og resultatet er konstant overraskende, overrumplende og berusende - og et bevis på, hvor uovertruffen techno stadig kan være som ren, rastløs energi.

Jannik Juhl Christensen, 7. dec 1999


Yderligere information

Besøg Planet Mu's hjemmeside

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til anmeldelsen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen