Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ANMELDELSER
» Alle kategorier
» Geiger anbefaler
» Bøger
» Demoer
» Diverse
» Klassikere
» Koncerter

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Nikolaj Nørlund

Klik her for at sende et link til denne anmeldelse til en ven. Klik her for at få en printervenlig version af anmeldelsen. Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for anmeldelserne.
 
Tales of Murder and Dust: 'Hallucination of Beauty'
Tales of Murder and Dust  Geiger anbefaler!
Hallucination of Beauty
(gratis download, selvudgivet, 2012)

Aarhusianske Tales of Murder and Dust formår på én gang at grave dybere ned i deres lyd og folde den ud i det helt store format på deres længe ventede fuldlængde-debut. En plade, der tydeligvis var tiltænkt vinylformatet, men som i stedet udkommer som gratis download, så det vil være tåbeligt ikke at lytte med.

Tilbage i 2009 modtog jeg en demo-cd fra det aarhusianske band Tales of Murder and Dust. En demo, der i høj grad imponerede. For hvor ofte støder man lige ind i et nyt dansk band, der virker helt flyvefærdige og som tilmed skiller sig ud med en klar musikalsk vision? Især blev jeg begejstret for gruppens arbejde med atmosfære og mættede lydbilleder. Her var det virkelig de langsomt opbyggede stemninger, som bar numrene frem med en egen dyster og storslået grandeur, frem for behagesyge hooks.

Helt forløst var demoen så ikke. Man savnede måske lige den produktionsmæssige finesse, der gjorde, at det manende lydbillede for alvor kunne folde sig ud. Men man ventede noget stort. Og man ventede og ventede … for efterfølgende skete der ikke meget. Et par koncerter er det blevet til, men ellers har bandet ikke gjort stort væsen af sig de seneste par år. Selv begyndte jeg at tænke, at de måske efterhånden var gået helt i hver sin retning.

Debutalbummet Hallucination of Beauty maner dog den frygt i jorden. For ikke alene viser det, at bandet og dets dyder er intakte. Det viser også, at de har brugt den lange ventetid godt. Hvor man kunne frygte, at de ville gå i en mere gængs retning og satse på et mere tilgængeligt og fængende udtryk for dermed at ofre deres særkende, har de netop formået det, som man kunne savne på demoen – nemlig på én gang at grave dybere ned i deres lyd og folde den ud i det helt store format.

At udtrykket har fået tilføjet nogle psykedeliske elementer i form af fløjter og en fuldfed sitarlyd er kun en gevinst. Især fordi gruppen hverken bruger det psykedeliske og etniske som eksotisk krydderi eller nostalgisk tidsbillede, men integrerer det fuldt ud overbevisende i det fortsat mørke og hypnotiske lydbillede.

Der høres ekkoer af mange inspirationer. Lidt Velvet Underground, lidt The Doors, lidt Ennio Morricone, lidt Nick Cave & The Bad Seeds, lidt Mazzy Star, lidt Spiritualized. Men Tales of Murder and Dust lyder på intet tidspunkt som et blegt kopiprodukt af et bestemt idol. I stedet lyder de som det, de er. Et godt og sammenspillet band, hvor alle seks medlemmer befrugter det samlede udtryk med deres baggrund.

Hvor de ofte tætpakkede arrangementer på demoen havde en tendens til at gøre lyden mudret og monoton, så har lyden på Hallucination of Beauty fået en overbevisende fylde, samtidig med at de enkelte elementer står flot frem. Og netop dermed kan man virkelig få indtrykket af, hvor godt et band, vi har med at gøre. Sitar og fløjte danser æggende sammen på nummeret ”Hypnotized Narcissist”, der samtidig holdes flyvende af stærkt trommespil og flere lag støjende guitar.

Vokalerne svæver for det meste rundt som spøgelsesagtige mantraer blandt de syrede klange. Mere som et instrument blandt mange andre. Men alligevel med en stærk effekt og en melankolsk melodiøsitet, der giver retning og skønhed til numre som den raga-klingende ”When She Takes a Hold of You” og den stenede slow core på ”Desert Flower”.

Pladen slutter flot med den mere underspillede og akustiske ”Darlin' 61” – et nummer fuld af længsel og rumklang, som en stor åben himmel over lytteren, og samtidig et nummer, der fremviser de mere folkede inspirationer hos bandet.

Pladens samlede længde er holdt på økonomiske 40 minutter, og de otte numre fremstår således som et intenst koncentrat af et band på en korsvej af stemninger og længsler. Man mærker på pladens længde også, at den oprindelig var tænkt som en vinyludgivelse. Da bandet imidlertid ikke har haft held til at overbevise noget pladeselskab om at finansiere denne vinyludgivelse, har de i stedet valgt at udsende hele molevitten som en gratis download-udgivelse. Man kan så vælge at ærgre sig over, at intet pladeselskab har turdet satse på, hvad der må være en af de bedste danske debutalbum i lang tid. Men man kan også bare vælge at glæde sig over, at herligheden således kan hentes helt gratis lige her. Så er der nemlig absolut ingen undskyldning for ikke at tjekke dette glimrende værk ud.

Tales of Murder and Dust spiller live på Loppen, Christiania, 26. april.

Rasmus Steffensen, 14. apr 2012


Yderligere information

http://talesofmurderanddust.net/

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til anmeldelsen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

LÆS OGSÅ

Tales of Murder and Dust
Peyote


© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen