Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ANMELDELSER
» Alle kategorier
» Geiger anbefaler
» Bøger
» Demoer
» Diverse
» Klassikere
» Koncerter

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Diefenbach

Klik her for at sende et link til denne anmeldelse til en ven. Klik her for at få en printervenlig version af anmeldelsen. Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for anmeldelserne.
 
WintherStormer: 'Ground Connection', Terje Winther: 'Electronic Regions'
WintherStormer
Ground Connection
(cd, Bajkal, 2011)
 
WintherStormer: 'Ground Connection', Terje Winther: 'Electronic Regions'
Terje Winther
Electronic Regions
(2cd, Bajkal, 2009)
 

Et sandt overflødighedshorn af retrofuturistisk, analog synthmusik på de to seneste udgivelser fra norske Terje Winther.

Da WintherStormer sidste år satte sig for at give koncert i det københavnske, krævede de danske toldmyndigheder, at der blev betalt ved kasse ét. Terje Winther og venner måtte køre den lange vej tilbage til Oslo, da prisen for at indføre arsenalet af synthesizerudstyr på dansk jord oversteg deres pengepungs evner betydeligt.

Det siger lidt om, hvad vi her har med at gøre. Begge projekter med Terje Winther i front er et udstyrsstykke uden lignende, når det kommer til analoge, modulære synthesizere. De tårner sig op, lyser og blinker, så når mørket falder på, er det næsten som at se en scene fra Blade Runner.

Musikalsk ser Terje Winther tilbage på sin ungdom i 70'erne, hvor han dyrkede den centraleuropæiske elektroniske musik. Her tages der den fornødne tid, der improviseres til endeløse ostinater, og der opbygges luftige lydlandskaber.

Forbillederne fra det berlinske miljø, der fik Bowie og Iggy bragt i narkoeksil, er klart den store referenceramme. Så meget at kendere kan pinpointe sekvenser, stemninger med mere til specifikke albums. Måske ikke videre originalt, men faktum er, at den oprindelige berlinerskoletid (1973-1978) ikke fostrede så forfærdeligt mange albums. Genren fik en revival i midthalvfemserne, og udbuddet fra retrobands har for længst oversteget mængden af albums, der udkom i den oprindelige periode.

Derfor har Terje Winther og medsammensvorne erkendt, at de trods alt må gå andre og mere risikable veje. De åbner lemmen i gulvet for sig selv. De tager ud på dybt vand og smider harmonier væk til fordel for dissonans, der virkelig sætter ens udtjente højttalere på prøve. Salig outsider Conrad Schnitzler får et par kærlige salutter med på vejen. ”Connection Lost” fra Ground Connection og ”Time” fra Electronic Regions står som lysende eksempler på dette.

Sammenlagt får vi tre en halv times musik på de to udgivelser, hvilket selvfølgelig ikke kan deltaljeres på samme måde som et almindeligt rockalbum. Et par korte skæringer får hist og pist sneget sig ind. En form for sofistikeret Santana-møder-synthpop er at finde på Ground Connections’ ”Beneath The Root of All Things”. Særligt morsom er ”Electronic Rendezvous” fra Electronic Regions, der qua sin titel associerer Jean Michel Jarre, men også de lumre fjollehoveder i Telex. Efter et halvt minuts hyletone indtræder så den 52 minutter lange ”Where The Water Leaves The Road”, der er en decideret omskrivning af et ligeså langt oeuvre på Klaus Schulzes første livealbum.

Stilstand er en af grundpillerne i nævnte form for musik. I gruppeformatet WintherStormer er der flere musikeres interesser, der skal tækkes. Perkussionist og guitarist, vel at mærke. Derfor bliver der flere hooklines og lyde at forholde sig til. Men det skader ikke noget, og Ground Connection er ret let at gennemføre.

Ærgerligt at WintherStormer ikke nåede vejen forbi Danmark. Andre landes toldmyndigheder har ageret mere venligt stemte overfor de modulære synthesizere, og WintherStormer har glædet publikummer ved festivaler i Holland og England. Heldigvis kan man høre dem på CD, og de er så tilpas originale og eksperimenterende, at det aldrig bliver kedeligt eller ligegyldigt.

Jacob Pertou, 13. apr 2012


Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til anmeldelsen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen