Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ANMELDELSER
» Alle kategorier
» Geiger anbefaler
» Bøger
» Demoer
» Diverse
» Klassikere
» Koncerter

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Jacob Faurholt & Sweetie Pie Wilbur

Klik her for at sende et link til denne anmeldelse til en ven. Klik her for at få en printervenlig version af anmeldelsen. Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for anmeldelserne.
 
State of Mind: 'Why Can’t This Noise'
State of Mind
Why Can’t This Noise
(Digital Download, Pupkin, 2010)

Kim Bonfils lover elektropop i episk format, og pynter pressemeddelelsen med det letteste middel til at lokke undertegnede: En sidelang komposition i traditionen Pink Floyd, Kraftwerk og Tangerine Dream. Er han tro mod sit ord?

De første fire minutter er jeg helt med på præmissen. Opbygningen er simpelthen forrygende gennemført og gennemtænkt. Meget flot guitarfeedback åbner den lidt bizarre rejse, Kim Bonfils tager os ud på. Guitarfeedbacken udvikler sig til en sløv vortex, hvor et melodika-tema leder tankerne hen på spaghettiwestern soundtracks fra Ennio Morricone. Når det ikke udføres på mundharmonika, så virker det næsten ligeså godt på melodika, hvilket må siges at være lidt af en bedrift, eftersom dette infame og overeksponerede blæsetangentinstrument burde være forvist til børneværelser og desperate situationer med strømsvigt.

Og ligesom man instinktivt nynner basgangen fra ”Autobahn”, indtræder en dyb, Mike Oldfieldsk pianoarpeggio, der ledsages af analoge synthesizere på både rytme- og melodisiden. Indenfor det tredje og fjerde minut synes alt at klappe perfekt.

To trin nede ad skuffelsens rangstige indtræder et omkvæd, der i anakronismens vold introducerer en danificeret halvfemserbritpop på nederdrægtig og småpatetisk vis. Især en affekteret og overgjort britisk accent huer ikke mine ører synderligt. (En stor sanger er Kim absolut ikke).

Her bliver vi stillet overfor en række underlige skismaer, hvorfor støjen ikke kan dit og dat. Havde det ikke været mere konstruktivt at forholde sig til, hvad støjen egentlig kunne bidrage positivt med?

Når det så er sagt, giver sektionen større tilfredsstillelse ved værkets hjernevask i sin helhed. Why Can’t This Noise er nok gennemlyttet en 20-25 gange, hvilket ikke er en utraditionel modus operandi for mine anmeldelser. Udskældte sektion kan affejes som kluntet kitsch, og jeg kan derfor glæde mig over følgende instrumentale, elektroniske udskejelser.

Det syvende minut er indtruffet, og her opdateres udtrykket et årti i et legesygt elektronisk univers, for derefter at befinde sig i tidsrummet 1979/1980. Her er det Tangerine Dream-udgivelser som Force Majeure og Tangram, der hyldes. Med dygtig brug af (synteser over) ARP Solina String Ensemble og Polymoog og slutteligt et schmaltzy flygelakkompagnement ryger streetkreditten igen i vejret.

”Waj kaaarnt dis nåååjs”, runger atter nådesløst efter tretten minutter. Jeg er dig stadig svar skyldig, Kim. Du vil mere, end jeg åbenbart er gearet til. Tale er sølv, men tavshed er guld.. Jeg er dybt begejstret for de instrumentale passager, men de halvfemserpoppede vokalindslag er bedst forvist til, hvor peberet gror.

Derfor er Why Can’t This Noise kun trekvart vellykket. Havde de resterende 14 minutter fortsat den lovende udvikling fra de fire første minutter, havde jeg smidt overtøjet og underbenklæderne i vinterkulden og danset regndans i ekstatisk begejstring.

Hvis og hvis – min røv var spids. Faktum er, at vi skal gøre status. Why Can’t This Noise grænser sig momentvist til det sublime.  Og for at besvare mit indledende spørgsmål, så jo. Indenfor Danmarks grænser har vi sjældent set lignende initiativ. Jeg følger med glæde Kim Bonfils fremtidige, sidelange ekskursioner, for hans helhedstænkning – vokaler eller ej – er meget attraktiv.

PS. Som bonustrack tilføjes et radio-edit. Her plejer jeg at trykke på stopknappen, for det er aldeles overflødigt.

Jacob Pertou, 10. jan 2011


Yderligere information

http://stateofmind.eu/

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til anmeldelsen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

LÆS OGSÅ

State Of Mind
Myotonic


© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen