jungle tænkelig, og et enkelt rent støjnummer er der også blevet plads til." />

   Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ANMELDELSER
» Alle kategorier
» Geiger anbefaler
» Bøger
» Demoer
» Diverse
» Klassikere
» Koncerter

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Majessic Dreams

Klik her for at sende et link til denne anmeldelse til en ven. Klik her for at få en printervenlig version af anmeldelsen. Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for anmeldelserne.
 
Various Artists: 'Praxis USA'
Various Artists
Praxis USA
(2 x 12'', Deadly Systems)

Igennem den sidste halvdel af halvfemserne har der udviklet sig et globalt netværk af små, stort set ukendte undergrundsselskaber, som har dyrket en særlig form for eksperimenterende hardcoretechno - på en gang et alternativ til den mere og mere pæne og sygeligt glade "happy hardcore", såvel som til den mere kommercielt succesfulde og gennemdesignede Digital Hardcore scene. Stilen blev oprindeligt kaldt noisecore, men har på nuværende tidspunkt udviklet sig til såkaldt breakcore, kendetegnet ved en stigende brug af ekstremt dysfunktionelle breakbeats. Et af de første, største og ideologisk set mest velfunderede selskaber inden for denne stil er det engelske Praxis, som på besynderlig vis er splittet mellem en gennemført intellektualisme og tilknytning til den traditionelle "postmoderne" avant garde (det være sig inden for kunst, filosofi eller politik - eller alle tre dele på en gang), og så en idealisering af den rent fysisk funktionelle del af ravefænomenet; det at reagere på musikken rent kropsligt og udslette sin egoisme gennem dans.

En række af Praxis' mere eller mindre fast tilknyttede kunstnere, som alle efter sigende kender hinanden og desuden udgiver på en række andre beslægtede selskaber, præsenteres under diverse uigennemskuelige pseudonymer på opsamlingen Praxis USA, der er udsendt af det endnu mere obskure amerikanske selskab Deadly Systems. Stilen er ikke helt ulig den mest eksperimenterende del af Digital Hardcore Recordings, som f.eks. Patric Catani (som også har udgivet på Praxis) eller Shizuo, men er generelt mere skarptskåret og funderet i en sønderknust, industriel drum'n'bass. På nogle numre udvikler det sig næsten til en slags "evil electronica", som hvis den "elektroniske lyttemusik"s store stjerner Autechre blev kørt gennem en cementblander, mens andre numre simpelt hen er noget af det mest bersærkergående og nervøst sammenbrudte døds-jungle tænkelig, og et enkelt rent støjnummer er der også blevet plads til. Og endelig er der selvfølgelig det absolutte højdepunkt, Hecates "Suspicions", det måske mest smukke og overvældende stykke musik fra år 2000, der som en desperat krigsmaskine langsomt falder fra hinanden, mens et drømmende klokketema indsvøber massakren i tindrende krystaller.

Alt i alt er Praxis USA en glimrende introduktion, hvis man ellers kan opstøve den, til en scene, som på mange måder er langt mere konsekvent avant garde (i sandhed en "art of noises") end store dele af øjeblikkets mere traditionelle electronica.

Jannik Juhl Christensen, 7. dec 1999


Yderligere information

Besøg Deadly Systems' hjemmeside

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til anmeldelsen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen