Forside  :: Om Geiger  :: Anmeldelser  :: Artikler  :: Podcast  :: Kalender  :: Links  :: Relevans  :: Geiger Records

ANMELDELSER
» Alle kategorier
» Geiger anbefaler
» Bøger
» Demoer
» Diverse
» Klassikere
» Koncerter

GÆSTEANMELDER
Læs hvad forskellige gæsteanmeldere har anbefalet her på Geiger.dk. Læs bl.a. anbefalinger fra:
» Je m’appelle Mads

Klik her for at sende et link til denne anmeldelse til en ven. Klik her for at få en printervenlig version af anmeldelsen. Klik her for at se en liste over tilgængelige RSS-feeds for anmeldelserne.
 
Mats Gustafsson & Johns Lunds: 'Mats Gustafsson & Johns Lunds plays baritone saxophone'
Mats Gustafsson & Johns Lunds
Mats Gustafsson & Johns Lunds plays baritone saxophone
(7", yoyooyoy, 2011)

Liveudgivelse med to barytonsaxofoner gør sig godt på plade. Johns Lunds og Mats Gustafsson spiller kort og præcist på udgivelsen Mats Gustafsson & Johns Lunds plays baritone saxophone.

Bifaldet er fuldt fortjent ved slutningen af den lille lyserøde 7” lp. Publikum jubler efter syv minutters barytonboksekamp mellem danske Johns Lunds og hans svenske broder i ånden Mats Gustafsson.

Udgivelsen markerer et foreløbigt højdepunkt i Johns Lunds leg med saxofoner de sidste tre år, hvor den har stået på intet mindre end fem soloudgivelser. Og hvilken anden måde at gøre det på end en duo med nordens netop kronede stjerne på saxofon: Mats Gustafsson (sidste års vinder af Nordisk Råds Musikpris).

Bag Johns Lunds gemmer sig ikke overraskende Johannes Lund fra musikkollektivet yoyooyoy. Han er improvisator by heart, men dykker i hans solokompositioner på altsaxofon og barytonsaxofon ned i feltet mellem free jazz, støj og avantgardemusik.

På pladen med Mats Gustafsson er det improvisationen, der er i centrum. Optagelsen er fra afslutningen af Mats Gustafssons solokoncert under Copenhagens Jazzfestival sidste år.

Salver af saxofon
Ligeså fint og hvidt coveret er, ligeså kraftfuldt er musikken. Gustafsson og Lunds spiller sammen som to skydegale mænd fra Texas. Tonerne er overalt, og det kan være mere end almindeligt svært at følge med. For undertegnede hører det dog til en del af charmen, at jeg overvældes af de ekspressive salver af saxofon. Midt i den improviserede vildskab venter en velsignet resigneren til barytonsaxofonens krattende lyd – saxofonen som rent instrument slet og ret, der tømmes for dets sidste toner.

Mats Gustafsson ligger i forgrunden af lydbilledet med sit usædvanlige kraftige output og de mange rytmisk genkendelige figurer. Johns Lunds er mere insisterende og uregerlig i baggrunden. Sammen leverer de en kort og præcis koncert, der fungerer fint på plade. Koncertoplevelsens intensitet er godt bevaret, og specielt side b får denne anmelder op af stolen.

Anderledes avantgarde
Det er ikke moderne free jazz, som man hører det i USA hos folk som Peter Brötzmann, men heller ikke støjende som på Johns Lunds solokompositioner for forstærket saxofon (eller den dejligt skingre støjtrio Borbetomagus med to saxofoner og en guitar). Men man tænker på både Brötzmann og Borbetomagus. En ting, der alligevel adskiller Gustafsson og Lunds, er tilgangen til det hele.  På én gang humoristisk, poetisk, seriøs, avantgarde, punk og hjemmegjort. Musikken er avantgarde, men coveret lidt mere simpelt: Lyse farver, store vaklende røde bogstaver og en lyserød plade. Titlen er tørt konstaterende og dog med et dejligt barnagtigt rim til sidst: Mats Gustafsson & Johns Lunds plays baritone saxophone. Avantgarde ja, men ikke en to timer lang duo-improvisation i sort/hvid.

På den måde er Johns Lunds svær at placere: På en gang insisterende ud over det sædvanlige i at presse musikkens grænser, som var det grundforskning; men samtidig med et skælmsk smil om munden, som er det hele bare en leg. Den samme stemning, som man kender fra et andet anbefalelsesværdigt band, hvor Johannes Lund udgør halvdelen: Yoke & Yohs.

Simon Leth Stolzenbach, 5. maj 2012


Yderligere information

www.yoyooyoy.dk

Kommentarer (0)

Nedenfor kan du læse kommentarer til anmeldelsen. For at poste kommentarer skal du have en profil, som du kan registrere gratis her.

Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer.      
Skriv kommentar


Husk
» Registrer profil
» Glemt kodeord

© 2000-2014 Geiger
Indhold må ikke gengives uden skriftlig tilladelse. Citater kun med kilde. Meninger tilkendegivet af Geiger.dk's brugere stemmer ikke nødvendigvis overens med redaktionens.

Til toppen